Čekamo novo slavlje (©Reuters)
Čekamo novo slavlje (©Reuters)

Deset godina kasnije: Nova žurka s mlađim snagama, vladarke Evrope brane tron

Vreme čitanja: 6min | čet. 19.08.21. | 11:06

Naše odbojkašice danas protiv Bosne i Hercegovine u „Štark areni“ od 17.00 započinju odbranu evropskog trona

Nije lako da se osvoji trofej na domaćem terenu, ali je mnogo lepo. Desilo se pre deset godina, pa zašto ne bi i sada? Slike na kojima Jelena Nikolić podiže prvi evropski trofej Srbije, snimci slavlja sa trubačima na parketu „Pionira“, suze radosnice mladih igračica... Svi ovi trenuci su ljubiteljima odbojke u našoj zemlji ostali spakovani u posebnoj fioci srca. Već deset godina te uspomene žive, ali red bi bio da se slična žurka, sa mlađim snagama i na terenu i na tribinama, ponovi 4. septembra u „Štark areni“.

U juriš na treću uzastopnu evropsku titulu ekipu će povesti kapiten Maja Ognjenović, igračica koja je 2011. proglašena za najboljeg dizača Evropskog prvenstva. Iako je tada bila mlađa, znala je kako da se izbori sa dodatnim pritiskom koji donosi igranje pred domaćom publikom. Ovog puta će zajedno sa Silvijom Popović i Milenom Rašić pokušati taj recept da podeli i sa mlađima, koje nisu imale priliku da veliko takmičenje igraju u rodnoj zemlji (bile su samo utakmice Lige nacija).

Izabrane vesti

Pre deset godina su mlade snage uglavnom sa tribina posmatrale starije uzore i nadale se da će i one jednog dana praviti čuda. U parteru je sedela 14-ogodišnja Tijana Bošković, koja je sada glavna snaga reprezentacije Srbije. Definitivno će i na ovom takmičenju biti prva zvezda i najjače oružje Zorana Terzića na putu ka odbrani zlata. Pokazala je mnogo puta da može da se nosi sa velikom dozom pritiska, pa se očekuje da i sada njena levica zablista i izmami jake aplauze domaćih navijača sa tribina.

Godinama jedan od najboljih blokera Evrope Milena Rašić je najavila da će joj ovo biti poslednje takmičenje u reprezentaciji, njena koleginica na istoj poziciji i povratnica posle porođaja Stefana Veljković Lisinac je istakla da će najverovatnije završiti karijeru posle ovog šampionata... Videćemo da li će se te najave i ostvariti ili će biti promene odluka, ali svakako postoji mogućnost da ove sjajne igračice publika poslednji put vidi u najdražoj opremi. Neka i to bude dodatni motiv navijačima da popune tribine što je više moguće. Dozvoljeno je zbog kovid protokola da to bude 50 odsto kapaciteta dvorane.

U odnosu na sastav koji je osvojio bronzu u Tokiju pre desetak dana ovog puta neće biti važnog šrafa Brankice Mihajlović, a nedostajaće i povređeni srednji bloker Maja Aleksić. Mihajlovićeva već dugo ima problema sa povredom, u Japanu je većinu utakmica presedela na klupi i mnogo je nedostajala u ključnim utakmicama. Međutim, selektor Zoran Terzić će morati ponovo da smisli kako taj nedostatak da nadomesti. 

S obzirom na to da na Olimpijske igre ide 12 devojaka, a da roster na Evropskom prvenstvu čini 14 igračica – trebalo je da budu dodata četiri nova imena. Uz već pomenutu Stefanu Veljković Lisinac, koja se vraća posle porodiljskog odsustva, ekipi su se pridružile mlade snage Katarina Lazović, Jovana Kocić i Sara Carić.

Tijana Bošković protiv Italije u Tokiju (©Reuters)Tijana Bošković protiv Italije u Tokiju (©Reuters)

Lazovićeva je u generaciji 1999. jedna od najboljih igračica Evrope i sigurno će biti osveženje na poziciji primača servisa, posebno zbog prepoznatljive energije koja zna dobro da podigne ekipu. Ona je već osetila kako je biti deo šampionskog tima, jer je učestvovala na prethodnom EP. Jovana Kocić je godinu starija, a posebnu pažnju je skrenula zbog sjajnog osećaja za blok, pa se na nju na poziciji srednjeg blokera računa u budućnosti. Obe su igrale u Ligi nacija ove godine, baš kao i korektor Sara Carić, najmlađa reprezentativka rođena 2001. godine. Talenat je nagovestila u Vizuri, a tokom prethodne sezone je odlična izdanja prikazala u dresu TENT.

Kad se pogleda celokupni spisak, sem izostanka Brankice Mihajlović, Terzić će imati na raspolaganju sastav koji je prethodnih godina žario i palio svetskim terenima. Ne postoji nijedan razlog da se i sada Srbija ne proglasi za glavnog favorita Evropskog prvenstva. Naše devojke su svetske šampionke (2018) i dvostruke uzastopne prvakinje Evrope (2017, 2019), svesne svoje moći i kvaliteta, koji treba da potvrde i u naredne dve i po nedelje.

U grupnoj fazi će igrati sa selekcijama Bosne i Hercegovine (danas od 17.00), Francuske, Belgije, Azerbejdžana i Rusije. Poslednji rival bi trebalo da bude i najteža prepreka u uvodnim rundama, jer je odlična izdanja prikazivao na Olimpijskim igrama i nada se da će doći i u Beogradu do završnice. Ipak, očekuje se da Srbija sa prve pozicije prođe u osminu finala i tek onda započne pripreme za prave bitke. Na takmičenju učestvuje veliki broj ekipa - 24, pa je jasno da je razlika između favorita i onih najslabijih timova baš drastična. I pored sasvim sigurnog opreza u našim redovima, svi znaju da će tek u četvrtfinalu osetiti pravu jačinu takmičenja. Tako je bilo i na prethodnom EP u Ankari.

U osmini finala Grupa A gde se nalazi naša selekcija će se ukrstiti sa Grupom C, koja se igra u Hrvatskoj, a u nju su smešteni domaćin, Švajcarska, Italija, Belorusija, Slovačka i Mađarska. I u četvrtfinalu ćemo se sastati sa timom ili iz naše ili iz Grupe C. Ukoliko naš najveći izazivač Italija, predvođena odličnom Paolom Egonu, u Zadru osvoji prvo mesto, a mi u Beogradu overimo čelnu poziciju, izbeći ćemo međusobni susret do samog finala. A ako neka od te dve ekipe bude druga, onda će već u četvrtfinalu, baš kao i na Olimpijskim igrama, odmeriti snage.

Ako favoriti u grupi ipak opravdaju tu ulogu, kako se i očekuje, onda je najrealnije da će Srbija u polufinalu ići na Tursku, a onda u finalu na Italiju... Svakako i na papiru najveće pretnje na EP su u prethodnom periodu bili redovne mušterije naše reprezentacije. Italijanke su pale u finalu SP 2018, u polufinalu EP 2019, tri puta u julu na prijateljskim utakmicama, pa u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju – 3:0. Srbija je Tursku pobedila u finalu prethodnog EP posle epske borbe u pet setova... Rusija, Belgija, Nemačka, Poljska, Holandija... Sve su to ekipe koje naš tim ne mogu da ugroze ukoliko on igra na maksimalnom nivou.

Prvenstvo se održava u četiri grada – Beogradu, Zadru, Klužu-Napoki i Plovdivu. Osmina finala i četvrtfinala su na programu u Bugarskoj i Srbiji, a polufinalni okršaji i dueli za medalje će se igrati u beogradskoj „Štark areni“. Naš tim će sve utakmice od početka do kraja odigrati na istom mestu, pa bi bilo lepo da publika u to većem broju već od danas ispuni novobeogradsku dvoranu. Od 2015. naše odbojkašice ne silaze sa pobedničkog postolja. Nizale su se evropska bronza, olimpijska srebro, evropsko zlato, svetsko zlato, evropsko zlato, olimpijska bronza... Šta je sada na redu – procenite sami.

Neka se trofejna nit ne prekine.

SRBIJA: Bianka Buša, Katarina Lazović, Sara Carić, Mina Popović, Slađana Mirković, Maja Ognjenović, Stefana Veljković Lisinac, Ana Bjelica, Milena Rašić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković, Jelena Blagojević, Jovana Kocić.

RASPORED SRBIJE U GRUPI

Četvrtak: Srbija – Bosna i Hercegovina 17.00

Subota: Srbija – Francuska 21.00

Nedelja: Srbija – Belgija 20.00

Utorak: Azerbejdžan – Srbija 20.00

Sreda: Srbija – Rusija 20.00

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJAKAŠICE - 1. KOLO

Sreda

Bugarska - Grčka 3:0 (25:20, 25:15, 25:19)

Rumunija - Turska 1:3 (25:23, 10:25, 20:25, 17:25)

Četvrtak

15.00: (1,20) Švedska – Finska (4,00)

16.30: (3,55) Španija – Češka (1,25)

17.00: (1,15) Hrvatska Švajcarska (4,70)

17.00: (1,01) Srbija – BiH (10,9)

19.00: (1,05) Holandija - Ukrajina (7,70)

19.30: (1,42) Nemačka - Poljska (2,65)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara